Trigliseridler Hakkında Geniş Bilgi
TRİGLİSERİTLER (YAĞLAR)
Başlıca işlevleri; enerji deposu olarak görev almalarıdır. Membran lipidlerinin tersine, trigliseridler ve kolesterol esterleri tamamen hidrofobiktir; birbirleriyle ya da diğer hidrofobik moleküllerle etkileşirler ve hücre içinde büyük damlacıklar ya da sferik yapılar oluştururlar.
70 kg ağırlığında bir erkekte;
100.000 kcal trigliseridlerde, 25.000 kcal proteinlerde (kaslarda), 600 kcal glikojende ve 40 kcal glikozda olmak üzere enerji deposuna sahiptir. Böyle bir kişinin yaklaşık 11 kg’si yağ yani trigliseriddir. Eğer bu kişi fazla enerjiyi karbonhidrat olarak depolasaydı kişi yaklaşık 55 kg karbonhidrat depolamak zorunda kalırdı.
Fazla Enerji Neden Yağ Olarak Depolanır?
Yağ asidi karbon atomları şekerlere göre daha indirgenmiş durumda olduklarından yağ asitlerinin oksidasyonu (9 kcal/g), karbonhidrat oksidayonuna (4kcal/g) göre iki misli daha fazla enerji sağlar.
Trigliseridler yani yağlar hirdofobik ve anhidrözdür.Karbonhidratlar ve proteinler ise polar olup daha fazla su içerirler. Glikojen hidrofilik olup ağırlığının 2 katı su bağlarken yağ dokusunda su oranı sadece %15′ tir.
Yağ asitlerinin hidrokarbon zincirleri daha fleksibl olduklarından, katı glikojen moleküllerine göre trigliseridler daha sıkı paketlenir ve hücrede daha az yer kaplarlar.
Karbonhidratlar suda çözündükleri için kısa dönem enerji kaynağıdırlar. Açlıkta glikojen depoları en fazla 24 saat yeterli olur. Trigliseridler suda çözünmedikleri için daha uzun süre enerji sağlar. 70 kg bir insanda 15 kg trigliserid depolanır ve bu bazal enerji ihtiyacını 8 hafta karşılar.