Topografik Yüzeyel Anatomi
Anatomik duruş:kişi ayakta ve dik, üst extremiteleri yanlarda, ayakları bitişik, avuç içleri,yüzü ve gözleri karşıya bakar durumdadır.
Bölgesel Anatomi
Vücut bölgelere ayrılarak buralarda yer alan doku ve organlar dıştan içe incelenir.
(Anatomia Topographica)
(Anatomia Regionalis)
İnsan vücudunun genel bölgeleri
Caput.baş, Cervix(collum):boyun, Corpus:beden,gövde, Membri:üye,extremite, Membrum superius, Membrum inferius, Dorsum:sırt, Thorax:göğüs, Abdomen:karın, Pelvis:leğen, Perineum:apış arası
Neurocranium topografik bölgeleri
Regio frontalis:alınla ilgili bölge
Regio occipitalis:artkafa bölgesi
Regio parietalis:çepersel bölge
Regio temporalis:şakak bölgesi
Yüz: Viscerocranium topografik bölgeleri
Yüzeyel bölgeler
1.Regio orbitalis
2.Regio nasalis
3.Regio oralis
4.Regio buccalis(malaris):
5.Regio parotideomasseterica: kulak yanı bölgesi, parotis tükrük bezinin olduğu bölge
6.Regio mentalis
Bazı kaynaklarda yüz lateral yarısı farklı bölgelere ayrılır:
Regio infraorbitalis Reio zygomatica
Regio buccalis
Collum: Boyun-Baş ile thorax arası bölge
Regio cervicalis ant. (boyun ön bölgesi)
Regio sternocleidomastoideus (kas bölgesi)
Regio cervicalis lat.(boyun dışyan bölgesi)
Regio cervicalis post.(boyun arka bölgesi)
Prominentia laryngea:tiroid kıkırdağı çıkıntısı:Adem elması.
Glandulae thyroidea:normalde palpe edilmez. Büyümesi halinde gözle de görülebilir bir büyüme yapabilir.
Incisura jugularis (fossa jugularis).
Boyun yan bölgesinde:M.scm kası konturu izlenebilir.
Thorax: göğüs
Thorax iskeleti= göğüs kafesi (sceleton thoracicum): 12 çift costa (kaburga), 1 adet sternum (göğüs kemiği), 12 adet vertebrae thoracica (göğüs omuru)
Thortax ön yüzünde palpe edilebilen yapılar: Angulus sterni (Louis açısı, 135 derece):Manubrium-corpus sterni arası arkaya bakan açı: bu seviyede 2.kıkırdak kosta sternum’la birleşir. Arcus costalis:7-10.kıkırdak kaburgalarla 11.,12. kaburgaların uçlarının meydana getirdiği torax alt sınırı. Costae.
Louis açısı, Ludwig açısı: göğüs bölgesinin yüzey anatomisinde önemli bir noktadır. Çünkü 2. kostanın cartilago costalis’i sternum’a tam bu açının bulunduğu yerde bağlanır ve dolayısıyla cilt altında kolaylıkla hissedilebilecek bu yapı, kostaları sayabilmemize büyük kolaylık sağlar (Zayıf bir erkekte kostaları sayabilmek oldukça kolaydır, ancak kadınlarda toraksda bulunan meme bezi nedeniyle bu daha güçtür). Kostaları sayabilmenin en kolay yolu, angulus sterni yardımı ile 2. kosta bulunduktan sonra, parmakların bu 2. kostanın üzerinden başlayacak şekilde interkostal aralıklara yerleştirilmesi ve parmakların arasında kalan kostaların sayılmasıdır. Normal pozisyonda meme bezi 2.-6.(7.) kaburgalar hizasında bulunur. Normal konumda meme başı 4. İntercostal aralıkta yer alır. Ancak şahıslar arasında ve hatta aynı şahsın farklı yaşlarında yeri değişir.
Plevra Midklavikuler hatta 8, midaksiller hatta 10, vertebra yakınında 12. kotu çaprazlar. (AC +2 = Plevra). Kalbin tepesi solda 5.interkostal aralıkta, sternum lateral kenarı 8-10 cm uzağına düşer.
Göğüs Ön Duvarı Yüzeyel Topografisi
Regio presternalis
Regio pectoralis: m.pectoralis kası bölgeye adını verir.(pectoral:göğüs).
Regio mammaria: meme bölgesi.
Regio inframammaria: meme altı bölgesi.
Koltuk altı bölgesi:Regio axillaris
Axilla derisi biraz incedir ve pigmentedir. Puberte sonrası kıllanma gösterir. Çok sayıda ter ve yağ bezi içerir. Trigonum clavipectorale: Fossa infraclavicularis. Omuz ön bölgesi. Bu bölgede 1.kosta ile klavikula arasından girilerek v.subclavia’ya kateter takılır.
Regio scapularis: Omuz arka bölgesi. Skapula’nın olduğu bölgeye uyar.
Abdomen (Karın)
Diaphragma thoracoabdominale ile pelvis arasında kalan vücut bölümüdür. Karın duvarı ön tarafta tamamen kaslar tarafından oluşturulurken, arkada ve kısmen yanlarda ise kasların yanısıra kemik yapı da bu oluşuma katılır. Abdominal boşluk ile abdomen sınırları farklıdır. Abdominal boşluk yukarda diaphragmaya, aşağıda küçük pelvis girişine kadar uzanır. Thorax iskeleti ile üstten, pelvis iskeleti ile alttan desteklenir.