İlçe Sağlığı Merkezi Obezite Birimi


İlçe Sağlığı Merkezi Obezite Birimi
Çiğli İlçe sağlık merkezi içinde bulunan obezite birimi gerek Çiğli halkına gerekse civar ilçelerden gelen hastalara çağımızın en önemli sorunlarından biri olan obezite ile mücadele konusunda yardımcı olmakta ve kendilerinin bu problemi aşmaları için uzman desteği sağlamaktadır. Poliklinik görüşmeleri İSM’nin en alt katında olan acil müdahale odasında yapılıyor. Obezite biriminde çalışanların kaldığı oda hastanın kendini rahat hissetimesi için uygun bir ortam değil. Obezite biriminde 1 adet diyetisyeni, 1 adet ebe ve 1 adet de hemşire olmak üzere toplam 3 çalışan bulunmaktadır.
Poliklinik işlerini daha çok diyetisyen üstlenirken , ebe ve hemşire sağlıklı okul projesi kapsamında okullara eğitim verme işiyle ilgileniyorlar. Ayrıca denetim ve eğitim işinde yine diyetisyen de görev almaktadır. Günlük ortalama 10-13 poliklinik görüşmesi yapılmaktadır. Bu da aylık 120-130 iken yıllık da bin civarı bir poliklinik sayısına tekabül etmektedir. OBEZİTE BİRİMİ HAFTANIN 5 GÜNÜ HİZMET VERMEKTEDİR.
Aile hekiminin yönlendirmesiyle, telefonla arayarak randevu alma ve doğrudan İSM’ye gelerek randevu talep ederek, Kronik bir rahatsızlığı olmayan ve VKİ 25-35 arası olan herkes başvurabiliyor. Obezite birimi olarak herhangi bir laboratuvar tetkiği yapılmazken hastalar aile hekimliğine yönlendiriliyor ve orda kan tahlili yaptırıp sonuçlarıyla gelmesi isteniyor. Ayrıca hastalardan son 3 günde yiyip içtiklerinin de yazılması isteniyor.
Obezite birimi olarak herhangi bir laboratuvar tetkiği yapılmazken hastalar aile hekimliğine yönlendiriliyor ve orda kan tahlili yaptırıp sonuçlarıyla gelmesi isteniyor. Ayrıca hastalardan son 3 günde yiyip içtiklerinin de yazılması isteniyor. Gelen hastalara yeni bir diyet programı oluşturulup sağlıklı beslenme kitapçığıyla ve sözel olarak bilgiler veriliyor.
OLGU
E. A. 42 yaşında bekar, Erkek ve önlisans mezunu olan hasta ilk kez başvuruyor. Herhangi bir ilaç kullanmıyor ve nadiren yürüyüş yaptığını söylüyor. Abisini şişman olarak tarifliyor ve 1.75 boyundaki hastamızın bel çevresi ölçümü 131 cm iken, 111.3 kg kütleye sahiptir. Önceden istenen 3 günlük diyeti ve kan tahlili sonucu değerlendiriliyor ve kendisinde insülin direnci tespit ediliyor.
OLGU TEDAVİ SÜRECİ
Hastamız günde 1 lt su içtiğini söylüyor ve kendisine 2.5 lt su içmesi tavsiye edildi. Haftada 3 gün 45 dk tempolu yürüyüş önerildi. Yeni bir diyet programı verildi ve 2 hafta sonraya tekrar randevu verildi.
Hastaya Verilen Yeni Beslenme Programı:
- Sabah 5.30 kahvaltı: Yumurta, 2 dilim peynir, 6 siyah ve 3 yeşil zeytin, 3 dilim tam buğday ekmeği, domates, salalık ve yeşillik.
- Sabah 8.00 Ara Öğün: Meyve, iki adet ceviz ve bir avuç leblebi
- Sabah 10.30: Ara Öğün: Ayran ve 4 adet bisküvi
- 12.00 öğlen yemeği: 3 köfte veya muadili balık- tavuk, 6 kaşık pilav, 4 kaşık yoğurt, 1 kase çorba, salata ve 2 dilim ekmek
- 16.00 Ara öğün: 1 meyve ve 1 dilim esmer ekmek
- 18.30 Ara Öğün: 1 meyve, 2 ayran veya 1 süt
- 20.00 akşam yemeği: 4 dilim ekmek, 2 kaşık yoğurt, 8 kaşık sebze yemeği
Olumlu Yönler: Bilgilendirme ve eğitim programının olması oldukça olumlu bir özellik olarak göze çarpıyor. Ayrıca hastalarla birebir ilgilenmeleri ve beslenme düzenlerini gerçekçi bir biçimde hastanın zevkleri ve yaşam tarzı dikkate alınarak yapılması da uyum sürecini arttıran bir faktör. Bunun dışında hastalara tekrar takip için randevu verilmesi ve bu randevular sırasında bel çevresi ve kilo takibini yapılmasıyla birlikte hedeflerine ulaşılmadığı takdirde kendirlerine verilen hizmetin sonlandırabileceği uyarısı hastaları ayrıca motive ettiğini gözlemlendi.
Olumsuz Yönler: Obezite görüşmeleri yapılması için acil müdahale odası yerine bu iş için tasarlanan daha uygun bir oda tercih edilmemesi olumsuz özellik olarak ilk gözüme çarpan oldu.
Öneriler: Ayrıca diğer merkezlerle doğrudan ve daha koordineli bir çalışma stili oluşturulmasını öneriyorum (Eşgüdüm).
