Bağ Dokusu Hakkında Bilgi
Öncelikle doku nedir sorusuyla başlayalım. Doku şekil ve görev bakımından benzerlikleri olan hücrelerin bir araya gelerek oluşturdukları birliktir. Hücrelerin birlik oluşturabilmeleri için yapıştırıcı özelliği olan bir madde ile bir arada tutulmaları gerekir. Hücreler tarafından yapılan ve hücrelerarası boşluğa verilen bu hücre dışı madde ya da Ekstrasellüler matriks denir. Az ise hücrelerarası madde (Intercelluler substance) adı verilir. Dokunun esasını hücreler oluşturur. Örn: Epitel dokusu, fazla ise temel madde (Fundamental substance) adını alır.
Dokular: Epitel dokusu, Kas dokusu, Sinir dokusu ve destek dokuları şeklindedir. Temel madde içeren dokuların tümüne birden destek dokuları adı verilir. Destek dokuları ile diğer dokular arasında fonksiyona bağlı olarak sıkı bir işbirliği vardır. Örneğin; iskelet kas dokusunda, fonksiyonel birimler kas hücreleri olup, bir bağ dokusu aracılığı ile birbirine bağlanmıştır. Sinir dokusunda, dokunun esas hücreleri sinir hücreleri olup birbirlerine uzantıları ile bağlanmışlardır. Ara bağlantıyı ve dokunun çatısını diğer yardımcı hücreler ve diğer yapılar oluşturur.
Bağ Dokusu ise hücreleri birbirine yapıştırarak doku oluşumunu sağlayan, farklı dokuları bir araya getirerek organları oluşturan, hücrelerin ve dokuların desteklenmesini, korunmasını, beslenmesini ve uyarılmasını sağlayan mekanizmaların gerçekleştiği şekilsiz temel plazma + lifler + hücrelerin belli oranlarda harmanlanmasıyla oluşmuştur. Destek dokuların temelini oluşturan bir doku tipidir. Epitel tabakasının altında yer alan bağ dokusuna LAMINA PROPRIA (adjacent layer), bez dokusunda olduğu gibi epitel hücrelerinin arasında bulunduğunda ise STROMA adını alır. Bağ dokusu bu katmanlardan oluşur.
Bağ Dokusunun Görevleri:
Bağlantı/Destek
Transport / Beslenme
Savunma
Depo
Kontrol
Remodeling & Tamir
Hareket için gerekli olan mekanik enerjiyi depolar
Bağ dokusu hücre dışı maddeler ve hücrelerden oluşmaktadır. Hücre dışı madde de Amorf (şekilsiz) temel madde, Bağ dokusu lifleri ve doku sıvısından oluşmaktadır. Hücreler ise:
1) mezenkim hücreleri
2) fibroblast hücreleri
3) makrofajlar
4) yağ hücreleri
5) plazma hücreleri
6) mastositler
BAĞ DOKUSUNA GÖÇ EDEN KAN HÜCRELERİ
1) lenfositler
2) monositler
3) nötrofil granülositler
4) eozinofil granülositler şeklindedir.